Mikä ihmeen vuokratuoton keskeytysvakuutus?

04.06.2021

Yrityksen liiketoiminnan jatkuvuus voi olla uhattuna yrityksessä sattuneen esinevahingon takia, jos tällaisen tilanteen takia liiketoiminta häiriintyy tai pahimmassa tapauksessa pysähtyy kokonaan, yrityksen kiinteät kulut on silti maksettava. Keskeytysvakuutuksella yritys voi turvata liiketoimintaansa niin, että vahingon ollessa ohi toimintaa voidaan jatkaa ilman suuria taloudellisia ongelmia. Tämä koskee myös samalla tapa yrityksiä, joiden toimialana on kiinteistöjen vuokraus.

Kiinteistöjen vuokrauksessa esinevahinko kuten esimerkiksi laaja vuotovahinko aiheuttaa tilojen joutumisen pois normaalista käytöstä ja samalla vuokratulojen loppumisen. Tämän tyyppisten vahinkojen varalle on olemassa vuokratuoton keskeytysvakuutus.

Vuokratuoton keskeytysvakuutuksella turvataan vakuutuksenottajan harjoittaman vuokraustoiminnan tulosta toiselle vuokrattua rakennusta tai huoneistoa kohdanneen esinevahingon varalta.

Saamatta jäänyt vuokratulo ja keskeytysvahingon pienentämiseksi maksetut ylimääräiset kulut ovat korvattavia silloin, kun esinevahinko on Esinevakuutusehtojen perusteella korvattava palo-, luonnonilmiö-, vuoto-, rikos- tai talotekniikan rikkovahinko.

Vakuutuksessa on huomioitava vuokratulon lisäksi keskeytysaika, joka on pääsääntöisesti 12 kuukautta mutta isommissa kohteissa sen pidentäminen on mahdollista. Lisäksi kohteiden rakennusmateriaalilla on merkitystä vakuutusratkaisua tehtäessä.

Esimerkki: Rakennuksessa tapahtuu vuotovahinko, jonka seurauksena kahta rakennuksen liikehuoneistoa joudutaan kuivamaan kahden kuukauden ajan. Vahinko on esinevakuutusehtojen mukaisesti korvattava vahinko, joten vakuutuksenottajalle korvataan menetetyt vuokratulot. Jos kohteen keskeytysaikaa voidaan lyhentää jollain operaatiolla, jonka kustannus on järkevässä suhteessa korvauksen ja näin ollen vakuutuksen korvausta voidaan pienentää, niin tällaisen operaation kustannus voidaan korvata ylimääräisin kuluina. Näistä ylimääräisistä kuluista täytyy kuitenkin sopia etukäteen.

Kirjoittaja: Asiakkuuspäällikkö Timo Sarin, LähiTapiola, timo.sarin@lahitapiola.fi

Piditkö lukemastasi? Tämän ja paljon muuta hyödyllistä voit lukea ja hyödyntää omassa sijoitustoiminnassasi tilaamalla Sijoittajaverkosto.Fi-palvelun ilmaisen uutiskirjeen allaolevalla painikkeella. Voit milloin tahansa lopettaa uutiskirjeen tilauksen halutessasi.