Ohjeita asunnon itsemyyntiin

Asunnon myynti itse vai välittäjän avulla?

Voit myydä asuntosi itse tai kiinteistönvälittäjän avulla. Molemmissa vaihtoehdoissa on hyvät puolensa. Valinta on kuitenkin sinun tarpeisiisi perustuva.

Itse myymällä säästät rahaa

Asunnon myynti itse on helpompaa kuin moni ajattelee. Voit kokeilla ensin itsemyyntiä ja jos myynti ei onnistu, anna sen jälkeen välittäjän hoitaa kauppa kotiin. Toisinpäin tämä ei onnistu. Toki itsemyynti vaatii aikaa, kiinnostusta ja vaivannäköä. Tunnet itse parhaiten oman asuntosi ja tiedät sen hyvät sekä huonot puolet. Säästösi muodostuu täten välityspalkkion maksamisen välttämisestä. 

Tarvittavat dokumentit itsemyynnissä

Jotta voit myydä asunto-osakkeesi (virallinen termi), tarvitset seuraavat ajantasaiset asiakirjat, joiden perusteella käyvät ilmi kaikki oleelliset tiedot myyntikohteesta.

1) Yhtiöjärjestys: Helpoiten asuntoyhtiön yhtiöjärjestyksen saat asunnon omistajana isännöintitoimistosta. Voit myös itse ostaa yhtiöjärjestyksen kaupparekisteristä ns. Virre-tietopalvelusta.

2) Isännöitsijäntodistus: Isännöitsijäntodistuksen voit tilata isännöitsijältä / isännöintitoimistolta. Se on maksullinen ja jokainen isännöintitoimisto hinnoittelee sen itse. Todistus saa olla korkeintaan kolme kuukautta vanha. Isännöitsijäntodistuksesta käy ilmi mm. kaikki taloyhtiön suoritetut ja tulevat peruskorjaukset, asunto-osakkeeseen liittyvät tiedot kuten vastikkeet, käyttökorvaukset, mahdollinen lainaosuus sekä mahdolliset vastikerästit yms. Eli kaupantekon kannalta välttämätön dokumentti. 

3) Energiatodistus: Useimmiten isännöitsijäntodistuksen mukana on myös taloyhtiön energiatodistus. Energiatodistus kertoo, kuinka energiatehokas rakennus on laskennallisesti. Valitettavasti tällä ei ole todellisten toteutuneiden kulutuslukemien kanssa juurikaan mitään tekemistä.  

4) Taloyhtiön tilinpäätös, tilintarkastuskertomus ja talousarvio sekä pohjakuva: Yleensä kun tilaat isännöitsijäntodistuksen, samassa yhteydessä voit tila myös viimeisimmän vahvistetun tilinpäätöksen ja talousarvion sekä pohjakuvan. Toki nämä voivat olla sinulla jo ennestään osakkeenomistajana eikä näitä silloin kannata tilata. Silloin säästät siinäkin selvää rahaa.

5) Kaikki kosteus-, mittaus- ja kuntotarkastusraportit: Jos asuntoyhtiöön tai asuntoosi on tehty jossain vaiheessa kuntoarvio, kuntotutkimus tai esim. kosteusmittauksia, näistä on laadittu kirjallinen dokumentaatio ja se olisi tärkeä sisällyttää myyntiasiakirjoihin.

Hinnoittelu ja myyntiaika

Jotta asunto menee kaupaksi, hinta pitää olla kilpailukykyinen markkinoilla. Jos haluat tietää tarkkoja toteutuneita kauppahintoja samalla alueella ja vastaavista asunnoista, voit tässä palvelussa Market-osion Markkinahintapalvelu-toiminnolla ostaa edullisesti tiedot toteutuneista kauppahinnoista. Sen perusteella pystyt asettamaan oikean hinnan asunnollesi erittäin tarkasti. Oikea hinta optimoi myös myyntiajan, jolloin se ei veny liian pitkäksi liian korkean hinnoittelun takia. 

Myynti-ilmoitukseen hyvät kuvat

Sanotaan, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Näin se usein on. Siksi on tärkeää, että otat asunnostasi hyvälaatuisia valokuvia riittävän paljon. Yhä enemmän yleistyy myös videon hyödyntäminen asuntomarkkinoinnissa. Nämä molemmat onnistuvat tänä päivänä helposti, vaivattomasti ja ilman lisäkustannuksia nykyaikaisella älypuhelimella. Kuvauksessa kiinnitä erityistä huomiota valaistukseen. Luonnonvalo on aina paras valo, mutta tarvittaessa voit hyödyntää kuvauksessa myös keinovaloja. Ota kuvia sekä asunnon sisältä että ulkoa. Hyvät kuvat kertovat yhdellä vilkaisulla käytetyt pintamateriaalit, huoneen mittasuhteet ja yleiskunnon. 

Myynti-ilmoitus

Hyvä myynti-ilmoitus sisältää kaikki oleelliset tiedot myytävästä kohteesta sekä näiden lisäksi vapaamuotoista hyödyllistä informaatiota esim. asunnon sijaintiin ja palveluihin liittyen. Laadi myyntiteksti selkeällä ja hyvällä suomenkielellä huolellisesti. Myynti-ilmoituksen voit julkaista haluamassasi myyntikanavassa esim. Oikotie.fi, Etuovi.com, Tori.fi tms. Jollain alueella tai joidenkin kohteiden osalta toimii toki myös printtimainonta esim. lehdessä, jossa voidaan tällöin viitata verkko-osoitteeseen tarkempien tietojen saamiseksi. 

Kaupanteko

Kun ostaja löytyy, on kaupanteon aika. Kauppakirjan voit laatia itse tai ostaa sen ammattilaisen laatimana tämän palvelun kautta Market-osiossa Asunto-osakkeen kauppakirja-palvelusta.

Onnea asunnon myyntiin!