Ohjeita kiinteistön itsemyyntiin

Kiinteistön myynti itse vai välittäjän avulla?

Voit myydä kiinteistösi itse tai kiinteistönvälittäjän avulla. Molemmissa vaihtoehdoissa on hyvät puolensa. Valinta on kuitenkin sinun tarpeisiisi perustuva.

Itse myymällä säästät rahaa

Kiinteistön myynti itse on hieman vaikeampaa kuin asunto-osakkeen myynti, mutta onnistuu toki ilman välittäjän apuakin. Ja aina voit ensin kokeilla itsemyyntiä ja jos myynti ei onnistu, anna sen jälkeen välittäjän hoitaa kauppa kotiin. Toki itsemyynti vaatii aikaa, kiinnostusta ja vaivannäköä. Tunnet itse parhaiten oman kiinteistösi ja tiedät sen hyvät sekä huonot puolet. Säästösi muodostuu täten välityspalkkion maksamisen välttämisestä.

Tarvittavat dokumentit itsemyynnissä

Jotta voit myydä kiinteistösi, tarvitset seuraavat ajantasaiset asiakirjat, joiden perusteella käyvät ilmi kaikki oleelliset tiedot myyntikohteesta.

1) Lainhuuto- ja rasitustodistukset sekä kiinteistörekisteriote: Nämä maksulliset asiakirjat voit hankkia helpoiten Maanmittauslaitokselta (www.mml.fi). Lainhuutotodistus kertoo kiinteistön omistustiedot. Rasitustodistus on yhteenveto kiinteistön kiinnityksistä, muistutuksista kuten ulosmittauksista ja erityisoikeuksista kuten käyttöoikeuksista tai -rajoituksista. Kiinteistörekisteriotteesta näkyvät kiinteistön perustiedot.

2) Asemapiirros, rakennuspiirustukset, rakennuslupa-asiakirjat sekä kiinteistön käyttöönottotarkastuksen ja loppukatselmuksen pöytäkirjat: Nämä kiinteistön rakennuslupaan liittyvät asiakirjat saat tarvittaessa kunnan rakennusvalvonnasta, jos niitä ei ole sinulla tallessa.

3) Energiatodistus: Energiatodistus kertoo, kuinka energiatehokas rakennus on laskennallisesti. Valitettavasti tällä ei ole todellisten toteutuneiden kulutuslukemien kanssa juurikaan mitään tekemistä. Tarvitset tämän kuitenkin kiinteistöä myydessä ja todistuksen voi laatia vain pätevöitynyt asiantuntija. Lisätietoja voit lukea energiatodistusrekisteristä: https://www.energiatodistusrekisteri.fi

4) Kaikki kosteus-, mittaus- ja kuntotarkastusraportit: Jos kiinteistöön on tehty jossain vaiheessa kuntoarvio, kuntotutkimus tai esim. kosteusmittauksia, näistä on laadittu kirjallinen dokumentaatio ja se olisi tärkeä sisällyttää myyntiasiakirjoihin.

Hinnoittelu ja myyntiaika

Jotta kiinteistö menee kaupaksi, hinta pitää olla kilpailukykyinen markkinoilla. Jos haluat tietää tarkkoja toteutuneita kauppahintoja samalla alueella ja vastaavista kiinteistöistä, voit tässä palvelussa Market-osion Markkinahintapalvelu-toiminnolla ostaa edullisesti tiedot toteutuneista kauppahinnoista. Sen perusteella pystyt asettamaan oikean hinnan kiinteistöllesi erittäin tarkasti. Oikea hinta optimoi myös myyntiajan, jolloin se ei veny liian pitkäksi liian korkean hinnoittelun takia.

Myynti-ilmoitukseen hyvät kuvat

Sanotaan, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Näin se usein on. Siksi on tärkeää, että otat kiinteistöstäsi hyvälaatuisia valokuvia riittävän paljon. Yhä enemmän yleistyy myös videon hyödyntäminen markkinoinnissa. Nämä molemmat onnistuvat tänä päivänä helposti, vaivattomasti ja ilman lisäkustannuksia nykyaikaisella älypuhelimella. Kuvauksessa kiinnitä erityistä huomiota valaistukseen. Luonnonvalo on aina paras valo, mutta tarvittaessa voit hyödyntää kuvauksessa myös keinovaloja. Ota kuvia sekä rakennuksen sisältä että ulkoa. Hyvät kuvat kertovat yhdellä vilkaisulla käytetyt pintamateriaalit, huoneen mittasuhteet ja yleiskunnon sekä paljon muuta.

Myynti-ilmoitus

Hyvä myynti-ilmoitus sisältää kaikki oleelliset tiedot myytävästä kohteesta sekä näiden lisäksi vapaamuotoista hyödyllistä informaatiota esim. kiinteistön sijaintiin ja palveluihin liittyen. Laadi myyntiteksti selkeällä ja hyvällä suomenkielellä huolellisesti. Myynti-ilmoituksen voit julkaista haluamassasi myyntikanavassa esim. Oikotie.fi, Etuovi.com, Tori.fi tms. Jollain alueella tai joidenkin kohteiden osalta toimii toki myös printtimainonta esim. lehdessä, jossa voidaan tällöin viitata verkko-osoitteeseen tarkempien tietojen saamiseksi.

Kaupanteko

Kun ostaja löytyy, on kaupanteon aika. Kauppakirjan voit laatia itse tai ostaa sen ammattilaisen laatimana tämän palvelun kautta Market-osiossa Kiinteistön kauppakirja-palvelusta.

Onnea kiinteistön myyntiin!